Izrada web stranica i što mi je sve potrebno?

Isteklo

 Što je sve potrebno za izradu web stranice?

Uz razvoj interneta i šarolikost ponude i potražnje tržišta za određenim proizvodima i uslugama, sve više raste i potreba za izradom vlastite web stranice. No, prije početka izrade web stranice potrebno je znati što Vam je sve potrebno za izradu web stranice i kako početi.

Sve više korisnika prepoznaje važnost pokretanja vlastite web stranice koja će omogućiti predstavljanje proizvoda, usluga i tvrtke na internetu, te koja će biti dostupna i pružiti informacije potencijalnim kupcima. Kada ste se odlučili izraditi web stranicu morate znati što Vam je sve potrebno da bi krenuli s izradom i korištenjem web stranice. U nastavku teksta opisat ćemo Vam nekoliko Važnih segmenata koji su Vam potrebni da bi imali vlastitu web stranicu:

1. Registracija domene

Domena je  jednostavno rečeno adresa na Internetu.  Domena je slična kao i Vaša kućna adresa na koju Vam stiže pošta, tako i naziv domene  utipkan u adresno polje Internet pretraživača dovodi posjetitelje do Internet stranice koja se nalazi na toj "adresi". Danas na tržištu imamo više vrsta domena podijeljene kao:

gTLD (generičke top level domene) – ovom vrstom domena upravlja ICANN, krovna organizacija za upravljanje domenama. ICANN donosi pravilnike i zakone u vezi domena koje registri i registranti moraju poštovati.

ccTLD – primjeri ovih vrsta domena su .hr, .com.hr, a pravilnike o registraciji ove vrste domene donose države koje upravljaju pojedinom ekstenzijom. U Hrvatskoj pravilnik za registraciju .hr i .com.hr domene reguliran je CARNet pravilnikom.

newTLD - domene nove generacije, odnose se na nove ekstenzije kao što su .brand,  .company itd.

IDN domene (internationalized domain names) - domene sa znakovima koje se koriste u nekom jeziku. U Hrvatskoj su to domene sa znakovima č, ć, ž, š, đ.

Vrlo važno je za znati da se sve domene produžuju godišnje, a njihovo produženje plaćate tvrtki preko koje ste zakupili domenu.

 

2. Web hosting (smještaj web stranica)

Web hosting je usluga smještaja internetskih stranica na serveru kako bi bile dostupne posjetiteljima preko Interneta. Udomljavanje web sadržaja (eng. web hosting) najčešće uključuje uslugu smještaja web stranica - podataka vezanih uz Vaše web stranice, elektronske pošte, no i raznih drugih datoteka na server koji je povezan na Internet.

Web hosting paketi se razlikuju ovisno od resursa koji su mu dodijeljeni, a najčešće se plaćaju godišnje. Web hosting paket se produžuje godišnje, a u pojedinim slučajevima moguće je zakupiti hosting na 2 ili 3 godine, pa se obnavlja po isteku ovisno o periodu na koji je hosting paket zakupljen.

 

3. Izrada web stranice, dizajn web stranice, Cms sustav

Proces izrade web stranica najčešće se sastoji od nekoliko koraka i faza. Prva faza je pripremna faza u kojoj je potrebno definirati svrhu web stranice, temu web stranice, te što želite postići sa svojom web stranicom ( prodaju, prezentacijska stranica, članstva i registracije korisnika, i slično). Kada ste definirali osnovne stavke (alatne izbornike, funkciju i sadržaj) u drugoj fazi potrebno je izraditi konstrukciju web stranice, njezine elemente, pozicije pojedinih elemenata. Treća faza - dizajn web stranice prilagođava se željama klijenta, a boje i vizualni identitet se prilagođavaju brendu koji web stranica predstavlja. U fazi izrade web stranice treba voditi računa o responzivnom izgledu, tj. Web stranica mora biti prilagođena svim tipovima uređaja s kojih se pristupa web stranici. U četvrtoj fazi izrade web stranice najčešće se ispravljaju pogreške funkcionalnosti i sadržaja na web stranici prije nego li se web stranica pusti dostupnom za posjetitelje.

 

4. Seo Optimizacija

Nakon izrade web stranice, sljedeći najbolji korak  je optimizacija web stranica. SEO je skraćenica za Search Engine Optimization i uključuje niz radnji koje je potrebno odraditi nad web stranicom u svrhu postizanja boljeg rangiranja na tražilicama. U sklopu optimizacije web stranice treba naglasiti da postoje dvije vrste seo optimizacije: on page i off page optimizacija koje međusobno ovise jedna o drugoj. Također vrlo važno je za znati kako je SEO dugoročan proces i ne daje rezultate istog trenutka, već je potreban proći vremenski period i puno strpljenja od strane korisnika.

 

5. Internet marketing

Internet marketing ili internet oglašavanje, još se i skraćeno naziva i-marketing, digitalni marketing ili eMarketing, a to je oglašavanje proizvoda i usluga putem Interneta. Danas na tržištu postoji više vrsta strategija Internet marketinga a navesti ćemo samo nekoliko:

  • SEO – optimizacija sadržaja za web tražilice
  • Marketing putem društvenih mreža
  • Email marketing
  • Oglašavanje na tražilicama

Jedna od najvećih prednosti interneta marketinga je njegova povoljnija cijena. Prilikom pokretanja kampanja, ističe se mogućnost preciznog targetiranja određene ciljne skupine, čime se štede sredstva unutar raspoloživog budžeta a promotivni sadržaj usmjerava se upravo prema potencijalnim kupcima. Ako se želite oglašavati i iskoristiti mogućnosti digitalnog marketinga, pošaljite nam upit putem naše kontakt forma ili emaila.