Što je to Google my Business i kako ga postaviti?

iteh sistemi google my business

Google My Business je besplatni alat za tvrtke s kojim možete upravljati osnovnim informacijama o tvrtki koje će kasnije biti prikazane na Google tražilici i Google kartama, te je odličan alat za lokalni SEO.

Ako imate lokalnu tvrtku, možete koristiti Google My Business. GMB omogućuje korisnicima upravljanje profilom tvrtke koji će se prikazivati i biti vidljiv na online karti i popisu lokalnih tvrtki.

Google my Business je važno imati jer kada korisnici traže lokalnu tvrtku, Google pretražuje vlastitu bazu podataka i donosi relevantne rezultate pretraživanja.

Što Vam sve Google My Business omogućava?

Kada ste izradili GMB profil i postavili osnovne informacije o svojoj tvrtki(naziv tvrtke, adresu, kategoriju poslovanja), te ubacili fotografije koje obilježavaju Vašu tvrtku (logo, naslovna fotografija i sl..) imate dodatne mogućnosti kao što su:

- Dobivanje recenzija korisnika,
- Stvaranje google postova,
- Uvid u statistiku,
- Unos proizvoda i usluga koje nudite,
- Postavljanje kontakt informacija,
- postavite radnio vrijeme,
- povežite se s web stranicom, te mnoštvo drugih mogućnosti.

Kako postaviti Google My Business?

Postavljanje GMB korisničkog računa je vrlo jednostavno i nije Vam porebno napredno tehičko predznanje kako bi kreirali svoj profil i počeli s korištenjem. Korisnički račun i postavljanje profila možete izvršiti u nekoliko koraka:

1. Prijavite se u Google Account koji želite povezati s vašim poslovanjem (ako ga nemate izradite novi račun).
2. Otvorite službenu web stranicu Google my business. Otiđite na https://www.google.com/intl/hr_hr/business/ i odaberite „Prijava“ (gornji desni kut).
3. Unesite ime Vaše tvrtke.
4. Unesite adresu Vaše tvrtke.
5. Odaberite kategoriju poslovanja.
6. Ako ne želite da klijenti dolaze k vama, već vi nudite uslugu dolaska ili dostave označite polje “I deliver goods and services to my customers”. A ako radite od kuće i ne želite da vaša adresa bude javna odaberite opciju “hide my address”.
7. Objavite broj telefona, radno vrijeme i web stranicu.
8. Zadnji korak je verifikacija / potvrda korisničkog računa i vlasništva.

Kako verificirati Google My Business profil?

Potvrdom osiguravate točnost podataka o svojoj tvrtki na cijelom Googleu te time osiguravate da vaša tvrtka bude među onima koje korisnici smatraju uglednima. Verifikacija vas ujedno štiti od svih koji bi se mogli lažno predstavljati u vaše ime ili kao predstavnici vaše tvrtke. Dok ne dovršite potvrdu nećete moći uređivati podatke o tvrtki koji se prikazuju na Googleovim ponudama. Postoji nekoliko načina na koji možete verificirati vaš GMB profil.


Verifikacija putem dopisnice


Kako biste profil tvrtke potvrdili dopisnicom, unesite adresu tvrtke na Google My Businessu, te ćete dobiti dopisnicu s kontrolnim kodom koja stiže u roku od 14 dana na vašu adresu. Prije nego li zatražite potvrdu profila dopisnicom, provjerite je li adresa tvrtke u skladu sa smjernicama za unos adrese.

Nemojte uređivati naziv, adresu ni kategoriju tvrtke niti zahtijevati novi kod dok čekate dopisnicu s potvrdom.

Kako biste zatražili dopisnicu putem računala, slijedite ove korake :

1. Prijavite se na Google My Business.
2. Odaberite tvrtku koju želite potvrditi, a zatim kliknite Potvrdi odmah.
3. Na zaslonu za slanje zahtjeva za dopisnicu provjerite je li vaša adresa točna. Ako adresa nije točna, uredite je prije nego što zatražite dopisnicu. Možete dodati i Izborno ime kontakta kako biste osigurali da će dopisnica stići do vas.
4. Kliknite Pošalji dopisnicu.
5. Provjerite je li dopisnica stigla. Većina dopisnica stigne u roku od 14 dana. Nemojte uređivati naziv, adresu ni kategoriju tvrtke niti zahtijevati novi kôd dok čekate. To može uzrokovati kašnjenje u postupku potvrde.

Kako biste unijeli kontrolni kod, učinite sljedeće:

1. Nakon što primite dopisnicu, prijavite se na Google My Business.
2. Ako imate više lokacija, otvorite onu kojom želite upravljati.
3. Na izborniku kliknite opciju Potvrdi lokaciju ili kliknite gumb Potvrdi odmah.
4. U polje Kod unesite peteroznamenkasti kontrolni kod s dopisnice.
5. Kliknite Pošalji.
Ako ne primite dopisnicu, možete zatražiti novu.

Verifikacija preko telefona

Ako vaša tvrtka ispunjava uvjete za dobivanje kontrolnog koda telefonom, kad zatražite potvrdu prikazat će se opcija Potvrda telefonom.

Kako biste putem mobilne aplikacije potvrdili profil svoje tvrtke, slijedite ove korake:

1. Otvorite aplikaciju Google My Business.
2. Dotaknite Nazovite me odmah.
3. Unesite kod iz poruke.
Nakon što unesete svoj kod, podaci o vašoj tvrtki moći će se prikazivati u pretraživanju, na kartama i drugim Googleovim uslugama.

Verifikacija putem emaila

Ne mogu sve tvrtke potvrditi svoje profile emailom. Ako ne vidite tu opciju, pokušajte s drugom metodom potvrde. Prije nego pokušate izvršiti potvrdu profila tvrtke emailom provjerite možete li pristupiti email adresi prikazanoj na zaslonu za potvrdu. Ako možete ovo su koraci koje trebate odraditi.

1. Ako nakon izrade profila želite potvrditi tvrtku, otvorite Google My Business, odaberite tvrtku koju želite potvrditi i kliknite Potvrdi odmah.
2. Kliknite “E-pošta” na popisu opcija potvrde.
3. Provjerite svoju e-adresu.
4. Kliknite gumb Potvrdi u e-poruci za potvrdu. (Kôd iz e-poruke možete unijeti i na nadzornoj ploči Google My Businessa.)